Ofsayt Kuralının Değişmesini İsteyen Futbol İnsanları

ANA SAYFAHABERLER → Ofsayt Kuralının Değişmesini İsteyen Futbol İnsanları

Ofsayt Kuralının Değişmesini İsteyen Futbol İnsanları

Ofsayt Kuralının Değişmesini İsteyen Futbol İnsanları

Ofsayt kuralı, tarih boyunca hücum eden taraf için dikkat edilmesi gereken bir unsur olmuştur. Futbol tarihinde birçok unutulmaz gol, ofsayt gerekçesiyle iptal olurken zaman zaman savunma yapan takımlar rakiplerini taktik olarak ofsayta düşürmeye çalışmışlardır.

İsmini futbol tarihine yazmış olan 2 büyük isim, ofsaytın futbolun hücuma yönelik akışını bozduğunu düşünmüş olacak ki; kural için yeni fikirler ortaya atmışlar.

Büyük Golcüden İtiraz

FIFA'dan Van Basten'e görev

Kariyerinde 3 Altın Top ödülü başta olmak üzere sayısız başarı bulunan Marco van Basten, futbolun bu eşsiz kuralına karşı çıkan en önemli isimlerden bir tanesi.

1988’de Hollanda ile Avrupa şampiyonluğu yaşayan efsane golcü, futbolun ofsayt olmadan daha güzel bir spor olacağına inanıyor.

Toplam 277 gol ve 82 asiste imza atan Hollandalı, “Ofsaytın doğru bir kural olduğunu düşünmüyorum” diyerek ofsayta karşı çıktı.

Hokey sporundan örnek veren Marco van Basten, “Futbolun çok daha ilgi çekici olacağını düşünüyorum” diyor.

Oyundaki alanların genişleyeceğini ve gol fırsatlarının fazlalaşacağını iddia eden Marco van Basten, "Eğer ofsayt olmasaydı çok daha az sorun yaşardık. Takımlar ofsayta rağmen mükemmel oynamayı başarıyorlar, kural kalkarsa yeni çözümler bulacaklardır. Test etmek güzel olurdu.” diyerek fikirlerini açıklıyor.

Wenger Gole Avantaj Sağlamak İstiyor

Gelmiş geçmiş en önemli teknik direktörlerden biri olan Arsenal efsanesi Arsene Wenger, saha kenarında çalışmayı bıraktığından beri oyunu geliştirmek için FIFA’da Gelişim Direktörü olarak görev yapıyor.

Wenger’in en önemli tekliflerinden biri ofsayt kuralının değiştirilmesi. Marco van Basten gibi kuralın kaldırılmasından yana olmasa da futboldaki gol sayısını arttırmak için ofsaytta bir değişiklik yapılmasını öneriyor.

Günümüzde kullanılan ofsayt kuralında hücum oyuncusu, savunma oyuncusundan en ufak farkla önde olsa dahi ofsayt olarak değerlendiriyor. Bu konuda, "Bir oyuncunun burnunun bir kısmının bile öndeyse oyuncu ofsayt oluyor burunda gol atabilirsiniz. Bunun yerine, hücum oyuncusunun ofsayt sayılması için defans oyuncusundan bütün uzuvlarıyla önde olması gereksin.” dedi ve yeni kural fikrini ortaya attı.

Wenger, “Hücum oyuncusuna biraz daha fazla alan sağlıyor ve hücum futbolunu destekliyor. Açıkçası böyle bir değişikliğin test edilmesi gerekecek. Bunun oyuna ne tür bir etkisi olacağını görmeliyiz. Olumlu çıkarsa devam edebiliriz. Negatif çıkarsa geri adım atarız.” diyerek en azından denemenin doğru olacağını ifade etti.

Henüz iki futbol figürünün fikri de uygulamaya konulmasa da futbolseverler tarafından tartışılmaya devam ediyor.