Jorge Jesus'un Ofsayt Taktiği ve Bunu Uygulayan Takımlar

ANA SAYFAHABERLER → Jorge Jesus'un Ofsayt Taktiği ve Bunu Uygulayan Takımlar

Jorge Jesus'un Ofsayt Taktiği ve Bunu Uygulayan Takımlar

Jorge Jesus'un Ofsayt Taktiği ve Bunu Uygulayan Takımlar

Her düzenin belli bir işleyiş sistemi olduğu gibi futbolda da her teknik adamın uygulamaktan vazgeçemediği, kendine has sistemleri ve taktikleri vardır. Jürgen Klopp’un "Gegenpress" stratejisi gibi Jorge Jesus’un da kendine has ve gittiği çoğu takımda uyguladığı bir sistemi var. Peki Jorge Jesus'un bu sistemi nerelerde nasıl uygulandı?

Al Hilal

Jorge Jesus, Suudi Arabistan ekibi Al Hilal’i 2018/2019 sezonun başından 17.haftasına kadar çalıştırdı. O dönemde Jesus önderliğinde çıktığı 20 maçta 48 gol atıp 21 gol yiyen Al Hilal sadece tek bir yenilgi alıp 15 kez kazanan taraf oldu.

Çıktığı ilk maçta Suudi Arabistan Süper Kupa'sını almayı başaran Jesus, şu an Fenerbahçe’de olduğu gibi Al Hilal takımında da ofsayt taktiğini sıkça kullanıyordu. Aynı zamanda şu an Fenerbahçe’nin maçlarında olduğu gibi, Suudi Arabistan ekibinin maçlarında da o dönem bol gol izletti.

Savunma çizgisini pres halindeyken orta saha yakınlarına kadar çeken Jesus, bunu gittiği çoğu kulüpte uyguladı. O dönem oyuncularının birçoğu Suudi Arabistan milli takımında da oynayan Al Hilal’de de bunu uyguladı. Bunun Suudi Arabistan futboluna olumlu etkisi ise belki de 4 sene sonra 2022 Katar Dünya Kupası’nda görülmüş oldu.

Herve Renard ve Suudi Arabistan Milli Takımı

2022 Katar Dünya Kupası’nda çıktıkları ilk maçta tüm futbolseverleri şaşırtan bir performansa imza atan Suudi Arabistan milli takımı, Herve Renard önderliğinde gruptan çıkmanın kıyısından döndü. Suudi Arabistan milli takımı, Arjantin, Meksika ve Polonya gibi zor rakiplerin olduğu C Grubu’na Arjantin karşısında aldığı çok değerli bir 3 puan ile başladı. Rakibini 90 dakikada tam 10 kez ofsayta düşüren Herve Renard’ın öğrencileri, sürpriz bir şekilde 2-1’lik skorla maçı kazanmayı başardı.

Arjantin maçının son düdüğünün çalmasının ardından çoğu futbolseverin aklına Jorge Jesus ile özdeşleşmiş bu taktiğin nasıl bu kadar iyi ve organize şekilde uygulandığı geldi. Suudi Arabistan’ın kadrosuna bakıldığında, takımda Jorge Jesus’un Al Hilal’inde oynayan 5’i ilk 11 toplam 9 oyuncu bulunduğu görülüyordu. Herve Renard’ın bu sistemi oturtmasında önemli bir rol oynayan bu faktör çoğu futbol yorumcusu ve futbolseverin gözünden kaçmadı.

Daha önceden aynı taktik diziliş ya da pres dizilimi olmasa da çok benzer bir sistemde birlikte oynayan Suudi Arabistanlı futbolcular, alınan bu mucizevi 3 puanın ardından oynadığı 2 maçta da puan alamayarak turnuvaya veda ettiler.

Fenerbahçe

Sezona Jorge Jesus ile etkili bir futbol oynayarak başlayan ve kamuoyunun takdirini kazanan Fenerbahçe, Portekizli teknik adam önderliğinde çıktığı 25 maçta 60 gol atarken 25 gol yedi. Önceden çalıştırdığı takımlarda da yüksek gol yüzdesine sahip olan çalıştırıcının, maç başına gol yeme istatistiği de eski takımlarına benzerlik gösterdi.

Maç başına 1 gol yiyen ancak yediğinden fazlasını atmayı hedefleyen bir oyun yapısına sahip olan Jorge Jesus, uyguladığı ofsayt taktiğinin risklerini göze alarak savunma çizgisini önde kuruyor. Ligde rakiplerini maç başına 5.15 ofsayta düşüren Fenerbahçe, Avrupa’da da özellikle iç sahadaki AEK Larnaca maçında bu taktiği çok başarılı bir şekilde uyguladı ve kilidi açmakta zorlandığı bu mücadelede önemli bir 3 puanı hanesine yazdırdı.

Jesus’un ekibinin ofsayt taktiğini başarısız uyguladığı maçlardan ise en çok göze çarpanı deplasmanda oynadığı Rennes maçı oldu. Üst üste yediği iki golde de savunma çizgisi çok yukarıdaydı ve stoperler rakip oyuncuyu ofsayta düşürmeye çalışırken başarısız oldu. Bu iki gol sonrasında 2-0 geriye düşen Fenerbahçe son anda kazandığı penaltı ile 1 puanı almayı başardı.

Gün geçtikçe ofsayt taktiğine takımını daha da alıştıran Jesus'un, Fenerbahçe ile sezonu nasıl tamamlayacağı merak konusu...